Home staging: Klíč k rychlejšímu a výnosnějšímu prodeji vaší nemovitosti


Home staging: Klíč k rychlejšímu a výnosnějšímu prodeji vaší nemovitosti

V dnešní době je prodej nemovitosti nejen o dobré lokalitě, ale také o tom, jak ji představíte potenciálním kupcům. Home staging, což v překladu znamená „příprava domova“, se stal neocenitelným nástrojem při prodeji nemovitostí. Tento koncept, který k nám přišel ze Spojených států, pomáhá zvyšovat atraktivitu a hodnotu nemovitosti na trhu. V tomto článku vám ukážu, jak funguje home staging a proč byste ho měli zvážit pro úspěšný prodej vaší nemovitosti.

Původ a účel home stagingu

Home staging vznikl v 70. letech v USA jako odpověď na rostoucí konkurenci na realitním trhu. Barb Schwarz, bývalá interiérová designérka, si uvědomila sílu dobře upraveného interiéru a jeho vliv na rozhodování kupců. Cílem home stagingu je vytvořit prostor, ve kterém si zájemci mohou snadno představit svůj budoucí život. Takto upravený interiér nejenže oslovuje množství potenciálních kupců, ale také zvyšuje pravděpodobnost rychlého a výhodného prodeje.

Jak home staging funguje a kdo z něj může těžit

Home staging začíná důkladným posouzením stavu nemovitosti odborníkem zvaným home stager. Ten určí, jaké úpravy by mohly zvýšit atraktivitu prostoru. Tyto úpravy se mohou pohybovat od jednoduchého přeuspořádání nábytku po doporučení větších změn jako je malování či drobné opravy. Cílem všech těchto zásahů je maximalizovat přednosti nemovitosti a minimalizovat její nedostatky. Tím se vytváří příjemné prostředí, ve kterém budou kupci cítit pohodlí a ochotu nabídnout vyšší cenu.

Praktické tipy pro vlastní home staging

Pokud se rozhodnete postupovat bez profesionální pomoci, existuje několik kroků, které můžete podniknout sami:

  • Odstraňte osobní věci: Minimalizace rodinných fotografií a osobních dekorací pomůže vytvořit neutrálnější prostředí.
  • Dbejte na úklid: Důkladně uklidťe celou nemovitost a zaměřte se na drobné opravy – kapající kohoutky nebo uvolněné úchytky mohou výrazně ovlivnit dojem.
  • Zajistěte správné osvětlení: Osvětlení dokáže zázraky; otevřete závěsy a zkuste využít co nejvíce přirozeného světla.
  • Zvažte neutrální barvy: Přebarvení stěn na světlé neutrální tóny může přilákat širší spektrum kupujících.
  • Přidejte dekorativní prvky: Svěží květiny nebo stylové polštáře dokážou místnost příjemně oživit.

Závěr

Home staging je silným nástrojem v rukou každého prodávajícího. I když se rozhodnete nevyužít služeb profesionála, uvedené kroky vám mohou výrazně pomoci zvýšit šance na úspěšný prodej vaší nemovitosti. Pokud potřebujete další rady nebo pomoc s prodejem své nemovitosti, neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím informací na mém webu!

Hana Pinterová
Autor: Hana Pinterová

Moje cesta k realitám nebyla přímá, ale každý krok na ní mi pomohl stát se profesionálkou v tomto oboru. Tato profese se stala mou vášní a také výzvou.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA